Ateistavilág

A hit haláltusája - egy ateista gondolatai, 4. rész

2015. augusztus 09. - Ateista, Humanista, Agnosztikus

kereszt_248_x_400.jpg

Hogyan jutottál el az istentisztelettől az istentagadásig?

Sehogy. Sosem tiszteltem Istent. Amikor hittem benne, akkor néha szerettem, néha haragudtam rá, de sosem tiszteltem. A tisztelet úgy általában nem jellemző rám. OK, az udvariasság alapú tiszteletadás életem bizonyos szakaszaiban fontos volt számomra, de a belülről jövő, mély, őszinte tiszteletemet nagyon nehéz kivívni. Mit tiszteljek egy olyan valakin, akiről azt mondják, hogy mindenható, mégsem hajlandó elém állni, és megmutatni magát? Mit tiszteljek egy mindenható istenen, aki eltűri a világban megfigyelhető igazságtalanságokat? Elfogadtam, hogy ezt is megteheti, elfogadtam, hogy van rá valami titokzatos oka, de nem tudom minek kellett volna történnie, hogy kivívja a tiszteletemet. Másik része a dolognak, hogy most sem tagadom Istent. Egyszerűen csak nem hiszem el, hogy létezik. Álljon elém! Mutassa meg magát! Ha ezt megteszi, akkor hinni fogok a létezésében. Nem is! Akkor már tudni fogom, hogy létezik.

Hívő családban nőttél fel, vagy kilógtál a sorból, mint megtért ember? Esetleg együtt tért meg a család valahol, valahogy?

Anyám hisz istenben, apám nem. Anyai nagyanyám inkább babonás volt, mint vallásos, gyakorlatilag semmit sem tudott a vallásáról, de azért sűrűn imádkozott, és gyakran járt templomba. Apai nagyapám marxista-materialista-ateista volt. Anyai nagyapám hitt istenben, de nem volt vallásos. Káromkodott, szidta a csuhásokat. Érdekes, hogy mindkettőben volt valami elemi erejű tisztességre törekvés, de mindketten öntörvényű emberek voltak. A mi családunkban mindenki kilógott a sorból.

Mennyire volt mély a hited?

Erősen hullámzott.

Csak szerettél eljárni templomba/imaházba a jó társaság miatt, esetleg a zene tetszett és fogott meg, vagy a gondolatok a prédikációk során?

Templomba öt éves koromban vitt el a nagyanyám néhányszor, de én a kisgyerekek őszinteségével tettem föl olyan kérdéseket, amiket a plébános is, meg a vénasszonyok kara is provokatívnak tartott. Például megkérdeztem, hogy a plébános, aki nyilvánvalóan gazdag ember (autóval járt akkoriban, amikor a falunkban jó, ha tíz autó volt, és abból a tízből csak négyet-ötöt használtak rendszeresen, sosem volt kopott a ruhája vagy a cipője, szakácsnője volt, és a szakácsnője sem járt soha kopott ruhában vagy cipőben), miért beszél arról, hogy szegénynek kell lenni? Vagy meg akartam nézni, hogy a misebor tényleg vérré változik-e, és megkérdeztem, hogy szereti-e az ízét, mert én disznóöléskor szeretem a hagymás sült vért, de nyersen nem innám meg. Érdekelt a pörsölypénz sorsa is. Mire gyűjt? Mit akar venni? Mennyit sikerült neki eddig összespórolnia? Azt hiszem, nem meglepő, hogy nagyanyám nem erőltette a dolgot. Később nagy szenzáció volt, hogy lazul a szocialista elnyomás, lehet az iskolában hittant tanítani, sőt, egy idő után szorgalmazták is, hogy jöjjön a plébános úr, nevelje csak a gyerekeket! Persze akkoriban még nem volt kötelező. Szóval én elkezdtem hittanra járni. Időközben a plébános is lecserélődött, gondoltam, hátha ez a fiatalabb, mindig mosolygós emberke rugalmasabb lesz, mint az öreg, szikár és keménytekintetű elődje. Sajnos hittanóráról egy idő után el lettem tanácsolva. Aztán kamaszként és fiatal felnőttként elkezdtem más vallások istentiszteleteire is járni, élt bennem a megismerés vágya, de beilleszkedni sosem tudtam. Állandóan kérdeztem. Sosem tudtam elfogadni azt, hogy "Úgy van, mert úgy van!"

Csak a templomban vetted magadra a "vallásos öltözéket", vagy a mindennapjaidat is úgy élted, hogy hitben jártál?

Azt hiszem, az előzőekből sejthető, hogy sosem voltam vallásos. Egyszerűen elfogadtam azt, hogy van isten, de a vallás mindig a torkomon akadt.

Mennyire volt sablonos az imádkozás, az istentisztelet?

Sosem imádkoztam. Katolikusként megtanultam a miatyánkot (latinul is, mert okos és szorgalmas kisfiú voltam), a rózsafüzért, meg pár gyerekeknek való könnyed imát (asztali áldások, esti imák, ilyesmi), de mindig is úgy gondoltam, hogy az ilyen szertartásokra az embereknek van szükségük, nem Istennek. Úgy gondoltam, hogy Istent nem kell folyton zavarni, és ha komolyan a segítségére van szűkségem, akkor bőven elég egy rövid, érthető fohász. (Istenem, add hogy ne fájjon a papa dereka! Istenem, add, hogy jó idő legyen!)

Istentiszteleteken igyekeztem figyelni. Óriási volt bennem a megértés vágya, egyre csak gyűltek bennem a kérdések.

Érdeklődéssel olvastad a Bibliát, vagy inkább nyomás hatására?

Érdeklődéssel, sőt! Kamaszként és felnőttként érdeklődéssel olvastam különböző felekezetek bibliáit, egyszerűbb teológiai műveket, vallással is foglalkozó filozófiát, Bhagavad Gitát, Mormon könyvét, és rettenetesen sajnálom, hogy a Koránt még nem... talán majd idén ősszel...

Beszélgettél-e másokkal a témáról, tettél-e bizonyságot, vagy inkább csak magadban élted meg az egészet?

Gyakran beszélgettem vallásról, de inkább csak kérdeztem. Illetve amikor csökkent a hitem, vagy amikor elkezdtem kacérkodni az ateizmussal, akkor bátran ki mertem jelenteni, hogy ezt vagy azt miért nem tudom elhinni. Volt egy hosszú időszaka az életemnek, amikor részben dacból, részben azért, mert nagyon kevesen értették meg, hogy minden vallást lerázok magamról, igazából mégis hiszem, hogy van isten ... szóval dacból és egyszerűségből ateistának vallottam magam. Ebben az időben csak kivételes emberekkel beszéltem őszintén a hitemről. Ilyen kivételes ember volt például egy katolikus pap, aki életem egy nehéz szakaszában befogadott az otthonába, segített rajtam, és egy időre a barátom is lett. Sajnálom, hogy elsodródtunk egymástól.

Mennyire akartál megfelelni Isten elvárásának?

Semennyire. Sosem ismertem Isten elvárásait. A katolikus egyház elvárásait nagyjából ismertem, de azok az elvárások gyakran okoztak nekem morális válságot. Gyakran szerettem volna megismerni Isten elvárásait, de ismeretlen elvárásoknak értelemszerűen meg sem próbáltam megfelelni. Persze, vannak olyan dolgok, hogy őszinteség, becsület, szorgalom, élet védelme, tulajdon tisztelete... de ezeket nagyon fiatalon alapvető emberi igény és társadalmi elvárás keverékeként határoztam meg. Néha azt gondoltam, hogy istennek csak egy elvárása van: Légy boldog úgy, hogy másokat ne bánts!

Mennyire érezted magad szabadnak, mennyire voltál szabados? (fontos: a szabadosság nem egyenlő a szabadsággal! Szabadosság: azt teszek, amit akarok, szabadság: nem kell azt tennem, amit nem akarok.)

Alapvetően szabadnak éreztem magam, de könyörgöm: voltam kamasz, voltak rosszabb és jobb periódusaim... Törekedtem arra, hogy szabadon gondolkozzak, szabadon beszélhessek, és szabadon cselekedhessek, de ezt nem sikerült mindig megvalósítanom, és bizony előfordult, hogy a két dolog összekeveredett.

Miért fogalmazódott meg benned a gondolat, hogy esetleg téves, amiben hiszel?

Első komoly pofont a hitemnek Thomas Mann: A törvény című könyve adta. Az a könyv nagyon szemléletesen ábrázolja, hogy hogyan teremtette meg az ember az istent. Bátran merem ajánlani minden 12-14 éves vagy annál idősebb gyereknek. Később úgy gondoltam, hogy ez a könyv a monoteista vallás kialakulását mutatja csak be, a lényegi kérdésre (van isten vagy nincs?) igazából nem ad választ. Később a hitem visszatért, majd feleségemmel sokat vitáztunk, és egyszercsak ki mertem mondani: agnosztikus ateista vagyok. Hogy miért? Mert több évtizednyi istenkeresés egyre inkább azt az eredményt adta, hogy nincs isten. Tulajdonképpen kisgyerekként még volt egy természetes hitem, de mindig is bizonyosságra vágytam. Tudni akartam, hogy van-e isten. Azt pedig egészen fiatalon is úgy gondoltam, hogy amiben hiszek, de nem tudom, az esetleg téves is lehet.

Egy határozott pillanatban történt meg az, hogy elkezdtél kételkedni, vagy folyamat volt?

Mindig is kételkedtem. Na jó, néha csak abban kételkedtem, hogy milyen is igazából isten? Tudja-e valaki, hogy milyen, és mit akar, mit csinál?

Mennyire küzdöttél ez ellen (Elmentél gyónni a gondolatok miatt? Beszéltettél a lelki pásztorral? Imádkoztál? Stb.)?

Küzdeni a tudásszomj ellen? Küzdeni a megismerés vágya ellen? Küzdeni a kétkedés ellen? Küzdeni az ellen a dolog ellen, ami alkalmas arra, hogy előrevigye az emberiséget? Soha! Mindig is úgy éreztem, hogy a hit kevés. Nekem tudás kell. Az mondjuk fájdalmas élmény volt, amikor felfogtam, hogy Isten nem megismerhető. Mivel soha egyetlen pap vagy más hasonszőrű sem tudott mit kezdeni a hozzáállásommal, nem fordultam hozzájuk. A gyónást mindig is színpadias istenkáromlásnak tekintettem. Ha isten mindent tud, és mindenható, akkor hogy jön a képbe egy közvetítő? Ha meg akar hallgatni, akkor meghallgat. Ha segíteni akar rajtam, akkor segít... de mi köze van egy másik embernek a bűneimhez? De a gyónást ebben az esetben azért is tartom butaságnak, mert nem követtem el bűnt. Most mondjam azt, hogy boldogok, akik éhezik és szomjúhozzák az igazságot?

Hány éven át tartott a gyötrődés?

A gyötrődés most jön. A gyerekeimet a mélyen vallásos feleségem neveli. Szeretnék nekik utat mutatni, szeretném nekik megtanítani azt, hogy mindig az igazságot keressék, és soha semmit se higgyenek el bemondásra, nulla bizonyítékkal... A lehetőségeim erősen korlátozottak. Végignézni azt, hogy agymosott vallásos felnőtté válnak... ez a gyötrődés, nem az a néhány évtized keresgélés, amin tiszta szívvel, szabadon végigmentem.

Hogyan formálódott át ilyen gyökeresen a gondolkodásod?

A gondolkodásom nem változott. A hitem megszűnt. Ma már tudom, hogy ez a gondolkodásom természetes következménye.

Voltak-e "visszaesések"? Ha igen milyen mértékűek, meddig tartottak, mi zökkentett bele és vissza?

Voltak. Kisebbek-nagyobbak... A tudásra törekvés és a túl kevés információ, a műveletlenségem, az egyházi emberek profizmusa (retorika, hamis érvelések, csúsztatások, érzelmi manipulációk) mind alkalmasak voltak arra, hogy időről időre visszaadják a hitemet.

Mi volt az, aminek hatására ki tudtad jelenteni, hogy te már egyáltalán nem hiszel Istenben?

Az, hogy a feleségem, akit mindenkinél jobban szeretek, aki paradox módon az egyik legokosabb ember, akit ismerek, ugyanakkor az egyik legmélyebben hívő ember is, képtelen volt arra, hogy megmutassa nekem, milyen is Isten... sőt... megmutatta nekem a katolicizmus és ezen keresztül a vallás sötét arcát.

Hogyan hatott rád ez az elszakadás (bűntudat, gyülekezetbe járás megszűnése, új lehetőségek, hívő barátok elvesztése/kapcsolat színvonalának módosulása)?

Az, hogy istenhitem terhétől megszabadultam, az egy felszabadító érzés volt. Bűntudatom nincs. Az ár, amit ezért fizetnem kell, a családom széthullása... azt hiszem, érthető, hogy ez nagyon fáj... a gyermekeimért érzett aggodalom és tehetetlenség érzése hosszú időre meg fogja határozni az életemet.

Hogyan reagált erre a környezeted (család, barátok, gyülekezet stb.)?

Azt hiszem, a gyerekeim még így is szeretnek. Igazából ők többet láttak az ateista életemből, mint az istenhívő életemből, és a hívő korszakomat is ateizmusként élték meg, ugyanis akkor is antiklerikális és szekuláris voltam. Kicsi gyerekek pedig leegyszerűsítik a dolgokat: anya jár templomba, apa nem. Feleségemet elveszítettem. Barátaimat nem igazán rázta meg a dolog, gyülekezetnek meg sosem voltam igazán a tagja.

Mi volt az, ami leginkább elősegítette a vallástól való eltávolodásodat, a vallásban (kötelezettségek a gyülekezetben, Isten személye stb.) és mi volt a legnagyobb visszatartó erő (a hívő barátok, a zene stb.)?

Sosem voltam vallásos. A vallás elfogadását az akadályozta, hogy túl sokat kérdeztem, és sosem értem be kinyilatkoztatással. Magyarázatra vágytam. Logikus, érthető magyarázatra. 

Hogyan sikerült életmódot váltani (ha keresztény zenéket hallgattál, akkor témát váltani, bibliaolvasás, imádkozás, gyülekezetbe járás helyett más elfoglaltságot találni)? Volt-e aki segítsen?

Az életmódom más okokból gyakran változott. A puszta hit nem befolyásolta az életmódomat. A hitetlenség sem.

Mennyire tartod jelenleg a gyülekezeti tagokkal/vallásos ismerősökkel a kapcsolatot?

Gyülekezet felejtős... esetemben ugye értelmezhetetlen... Vallásos ismerősök közül sokakkal megromlott a viszonyom. 

Szoktál-e beszélgetni az ateizmusról, mind ateistákkal, mind hívőkkel?

Természetesen igen.

Célod-e, hogy mások is ateisták legyenek, vagy ezt inkább a döntésükre bízod?

Mindenki abban hisz, amiben akar. Célom csak annyi, hogy a gyerekeimnek valahogy megmutassam a kétkedés, a mindent tudni, és nem hinni akaró élet szépségét, meg azt, hogy fel tudják dolgozni a tudásuk határait... azt az érzést, hogy minél többet tud az ember, annál jobban látja, hogy mennyi még a megválaszolatlan kérdés... Persze... szeretném, hogy minél több ember legyen ateista, de ez csak egy vágy, nem egy cél.

Inkább tagadod isten létét, vagy kétségbe vonod - esetleg elismered, csak nem mint személyes istent?

Egyszerűen csak nem hiszem el, hogy létezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://ateistavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr457693932

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ateista téveszme 2015.08.09. 17:16:40

Az eslő képen lévő Istenek is van neve, ráadásul igen sokféle. JHVH = Jáhve = Jehovah = Jehova = Adonáj = Elochim = Eloah = Elohim = Necach Izrael = bibliai zsidó-keresztény Isten, SátánIsten, stb. Illene úgy írni és nem támogatni...

Trackback: Richard Dawkins ateista pápa 2015.08.09. 17:15:58

Dawkins az ateisták pápája eljutott valameddig "Isten" tudományos definiciójának meghatározásában, de aztán meg is torpant. Azt már nem ismerte fel, hogy ez a mém az ateistákat is megfertőzi és azt sem, hogy gyógyítani is lehet. M...

Trackback: Ateista, teista pszichés betegség 2015.08.09. 17:14:58

Az a szóhasználat, hogy Isten, önmagában pszichés zavarok látens diagnózisa és hordozója. Hiszen Istenek vannak, amelyek mindegyikét emberek teremtették. - Iván Gábor IGe

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hitetlen · http://hitetlen.blog.hu/ 2015.08.09. 18:33:04

A miért van a papnak autója és szakácsnője miközben a szegénységről prédikál nagyon jó meglátás és én mindig csodálkozok azok, hogy ezt egyesek gyerekkorukban élik meg. Nekem gyerekként soha sem fordult meg a fejemben, hogy kételkedjek abban, amit a felnőttek mondtak.

Amit a családjáról és a saját gyerekeiről mond, ill. az hogy ők nem fogják tudni ugyanazt a szabad keresést végigcsinálni mint ő, végtelenül szomorúnak tartom. Például az ilyenek miatt fontos, hogy az ateisták felvállalják az ateizmusukat, hogy legyen az a normális és az alap, nem pedig az, hogy X felekezethez tartozol. Igenis a hívők indokolják meg, hogy miért pont annak a szektának a tanai a végső igazság és nem bármi más.

for 2015.08.10. 13:43:01

Ez hihetetlen. A poszter felesége állítólag iszonyat értelmes. Hogy éli meg a vallást; lehülyül, amikor muszáj? Ezt tényleg kíváncsiságból kérdezem, nem szívóból. Mit mond erről?

alkalmatlan 2015.08.11. 10:37:36

@for:
Itt vagyok, megpróbálok válaszolni.
Kérlek, fogadd el, hogy a feleségem tényleg nagyon okos. Ezt nem akarom hosszasan bizonygatni, de azért egy aprósággal megpróbálom alátámasztani: az érettségi után egyetemre ment. Még csak pár hónapig volt egyetemista, amikor úgy érezte, hogy jobb lett volna ha mégsem oda ment volna tanulni, hanem egy teljesen más jellegű helyre. Következő szeptemberben már egyetemista is volt, és főiskolás is. Párhuzamosan végigcsinálta mindkettőt. Jó eredménnyel. Halasztás nélkül, nagyon kevés UV-vel. Az én értékítéletem szerint egyik sem büfészak.

Én azt vettem észre, hogy megváltozik olyankor, amikor vallásról van szó. Sőt, úgy általában elmondható, hogy különböző területeken különböző gondolkodásmódot használ) Ha matematikai vagy gazdasági problémát kell megoldania, akkor teljesen racionálisan gondolkozik. Ha valami olyan problémával találja szembe magát, ami nagyfokú szervezőkészséget igényel, akkor a racionalitás mellé bejön az intuitiv gondolkodás is, illetve a gondolkodás nélküli mintakövetés (pl munkahelyén: ezt a szituációt a kollégáim többsége így szokta megoldani, és ez jó szokott lenni, most én is így fogom csinálni) Ilyen esetekben néha kiderül, hogy a problémát meg lehetett volna oldani máshogy is, talán jobban is, de alapjában véve a megoldás jó volt. És ha vallásról van szó, akkor az elemző gondolkodását teljesen kikapcsolja, szerintem olyankor csak a memóriáját használja. Volt már ilyen kérdés? Persze, többször is! Mi volt a válasz? Ez és ez... probléma megoldva. Ha mégis sikerül belekavarodnia, akkor előveszi a tekintélyelvet. XXX válasz a buta férjem válasza, YYY válasz pedig a papság általános válasza. A férjem nem ért hozzá, a papságnak ez a szakterülete.

Ezt a megváltozott gondolkodásmódot egyébként más olyan embereknél is meg szoktam figyelni, akik egyszerre műveltek, intelligensek, és vallásosak.

alkalmatlan 2015.08.11. 11:10:03

@Hitetlen:
Azért a pap gazdagságához egy kis adalék: Ma, felnőtt fejjel már nem látom gazdagnak azt a plébánost. 6-7 kis faluban kellett végeznie a munkáját, emiatt tényleg szüksége volt egy kocsira.
A mindig kifogástalan ruha akkor még úgy csapódott bennem, hogy biztosan új, biztosan drága. Mi szegények voltunk, én azt láttam, hogy az új ruhák max 1-2 hónapig újak, aztán hordjuk őket kopottabban, ha kell akkor a mama megvarrja. Akkor még el sem tudtam képzelni azt, hogy milyen egy jobb minőségű ruha, el sem tudtam képzelni, hogy ha egy szakadt ruhát hozzáértő ember szakszerűen javít, az mennyire más, mint nagyanyám stoppolásai, foltozásai. Érdekes, hogy a körzeti orvos asszisztensnőjét el tudtam fogadni úgy, hogy mindketten a község alkalmazottai, de azért a doki bácsi a főnök, míg a papszakácsnőt egyértelműen úgy kezeltem, hogy a pap bácsinak cselédje van. Ma már tudom és értem, hogy nem volt gazdag az a pap, csak nem volt annyira szegény, mint mi.

Gyerekfejjel én a buszsofőröket meg a kamionosokat is gazdagnak láttam. Az mondjuk erősen a sofőrök felé billenti az erkölcsi libikókát, hogy a pap bácsi csak simán kiakadt azon, hogy én mit firtatok ilyesmit, a buszsofőr meg elmagyarázta, hogy ez a busz nem a sajátja, hanem egy bitang nagy állami vállalaté, és igaz, hogy éjszaka utolsó kör után hazamehet vele, ott parkol a háza előtt, de akkor sem az ő tulajdona. Például nem teheti meg, hogy bepakolja a falu összes gyerekét a buszba, és elvisz minket a Balcsira pancsizni. Ha valóban gazdag ember lenne, ha valóban az övé lenne a busz, akkor már indulhatnánk is, mert ő is imádja a vizet.

Hitetlen · http://hitetlen.blog.hu/ 2015.08.11. 19:24:29

@alkalmatlan: Ez a sofőr bácsi sztori még jobb. Mert arra ugye van egy magyarázat. De a pap miért sértődött meg? Neki miért nem volt ugyanolyan normális magyarázata? Ez is elég érthetetlen számomra. Még egy bullshit válasz is jobb, mint megsértődni és tabutémának nyilvánítani valamit. Nemhogy emiatt a kérdezőt büntetni. Főleg ha egy gyerek.

alkalmatlan 2015.08.11. 19:53:46

@Hitetlen: Képzeld magad a helyébe! Kemény, rideg ember vagy, aki szabályok szerint éli az életét. Az a munkád, hogy másokat is arra vegyél rá, hogy kövessék a szabályaidat. Épp elmondtad a tutit a szegénységről, okosan, pontosan, megkérdőjelezhetetlenül, és akkor egy nagymama idehoz egy neveletlen kölköt, aki mindenbe beleüti az orrát. A kölök még a felnőttek iránti kötelező tiszteletet sem tanulta meg a szüleitől. Előbb otthol, családi körben tanuljon egy kis engedelmességet, egy kis alázatot, tanulja meg azt, hogy ha valamit nem ért, az attól még úgy van, majd ha nagyobb lesz, majd ha több esze lesz megérti, addig meg csak hallgasson!

A katolikusoknál ez egy alapvető nevelési módszer, hogy a dolgokat sokszor el kell ismételni, és ha a gyerek elég sokszor hallja, akkor megjegyzi. A megértés ráér. Az a fontos, hogy megjegyezze, hogy úgy van és kész.

for 2015.08.12. 14:12:40

@alkalmatlan: köszi a hosszú választ, éppen ez érdekelt. Részben azért, mert én magam egy nagyon kedves ismerősömön épp a hiten/valláson keresztül vettem észre, hogy nem intelligens, csak nagyon művelt. Utána már figyeltem a többi dologra is, és tényleg. Pedig még lázadó hajlamú is mellé :-).
Szóval valóban az értelem "kikapcsolásáról" van szó, mert pl. az, hogy a papság válasza hülyeség, azt értelemmel észre lehet (azaz kell) venni. Nem valami pengék a válaszaik...
Még annyit kérdezek kíváncsiságból, hogy mi alapján válogat abból, hogy mit tart be az egyházi/vallási előírásokból (gondolom, a jelentős részét nem, mivel az lehetetlen)?

alkalmatlan 2015.08.13. 09:04:27

@for: Én úgy gondolom, hogy az a kedves ismerősöd intelligens, csak bizonyos helyzetekben nem használja ki a képességei maximumát. Kicsit olyan ez, mint amikor egy nagyon gyors futó félelem hatására ledermed, és nem futni, de arrébb menni sem tud... pedig még mindig gyors, a képessége megvan.

Érdekesnek tartom azt a jelenséget, hogy a hívők közül sokan gondolják azt, hogy az ateisták erkölcstelenek, az ateisták közül pedig sokan gondolják azt, hogy a hívők ostobák, nem elég intelligensek.

A feleségem mi alapján válogat a szabályok közül? Nem tudom. Tudok példákat mondani, hogy mi az, amit betart, és mi az amit nem, de azt a döntési folyamatot, azt a lelki harcot ami oda vezetett, azt nem ismerem.

Mondjuk itt van a tízparancsolat:

1. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!
Ezzel nincs gondja. A hite sziklaszilárd. Elképzelhetetlennek tartom, hogy más vallásra térjen át.

2. Isten nevét hiába ne vedd!
Nem szokott fölöslegesen esküdözni, nem szokott mindenféle vacak apróságokkal Istenhez fohászkodni, és sosem átkozódik. Ami a csúnya beszédet illeti, azt a gyakorlatot követi, hogy gondosan ügyel arra, hogy Isten kimaradjon a dologból. Kapcsolatunk elején lényegesen mocskos-szájúbb volt mint én. Gyakorlatilag ő szoktatott rá engem a csúnya beszédre. Aztán úgy alakult, hogy én megtanultam káromkodni. Számomra egy "Kurva anyád!" vagy egy "Szopjál le te buzi!" sokkal mocskosabb, mint mondjuk egy "Az a magasságos atyaságos kurvaisten rakja telibe!" Feleségem ezt fordítva látja. Persze alapjában véve elég ritkán beszél csúnyán, alaposan fel kell idegesíteni ahhoz, hogy valakit elküldjön az anyjába... de ha mégis, akkor ez a vezérelv...

3. Az Úr napját szenteld meg!
Voltak időszakok az életében, amikor kihagyott néhány vasárnapi misét. Olyankor próbált keresni valami mentő körülményt. Mentő körülményt pedig nem nehéz találni, hiszen a katolikusok nem közvetlenül a Bibliát követik, hanem annak mindenféle egyházi értelmezését. Az pedig nagyon bonyolult... Ehhez a parancsolathoz tartozik a vasárnapi munka tilalma is. Hihetetlen sok mentséget ki tudott találni az egyház. ezek a mentségek szerintem többnyire jogosak. Pl egy tűzoltótól nem várható el, hogy a vallási előírás miatt hagyjon leégni egy házat ami történetesen vasárnap kapott lángra. Ezt ők azzal magyarázzák, hogy a tűzoltó nem dolgozik, hanem hivatásának él, szolgálatot lát el. Mit mondjak... én úgy gondolom, hogy a szabály értelmetlen... ők megmagyarázzák, hogy a szabály jó, csak bizonyos helyzetekre nem vonatkozik. Szóval feleségem is szokott vasárnap dolgozni.

4. Atyádat és anyádat tiszteld!
Ezzel nincs gondja. Tiszteli és szereti a szüleit. Nem mindenben ért velük egyet, látja a hibáikat, néha szóvá is teszi, de ezzel együtt is szereti és tiszteli őket.

5. Ne ölj!
Ebből a parancsból következik, hogy ellenzi a halálbüntetést, az eutanáziát, az abortuszt, az öngyilkosságot, sőt az önpusztító életmódot is (pl drog, alkohol, dohányzás) Érdekes, hogy többször is dohányzott, többször is leszokott. Dohányos korszakában ha erre rákérdeztem valami olyasmit szokott válaszolni, hogy bűnt követ el, mert gyenge, de küzd a bűne ellen, és nagyon bánja amit tesz.

6. Ne paráználkodj!
Ez egy necces parancsolat. Gyakran hallottam azt az értelmezését, hogy kifejezetten a házasságtörésre vonatkozik, de hallottam már olyan értelmezését is, ami ide cibálja a szexuális 'eltévelyedéseket' is. Nem akarok beszámolni a nemi életünkről, de a feleségem piszok jó az ágyban, nem az a misszionárius pózban lesütött szemmel önmagát sorsának megadó kis kóristalány ;)
A házasságunk alatt többen is próbálták elcsábítani, sosem hagyta magát. Ami idén történt? Hát az valahogy úgy volt, hogy előbb elvesztek az irántam táplált érzelmei (Igen, ez az én hibám. Megöltem a kapcsolatunkat.) aztán kiderítette, hogy az egyházjog értelmében a házasságunk sosem volt érvényes. (Ebbe nem mennék bele. Egyrészt én máshogy látom az alapján, amit egy egyházjogásszal beszélgettem, másrészt meg attól tartok megfeküdné a gyomrod.) Miután a házasságunk érvénytelenségét elfogadta, képes lett arra, hogy kollégája ostromának megadja magát.

7. Ne lopj!
Ez a legkönnyebben betartható parancsolat. Értelemszerűen neki sem okoz gondot a betartása.

8. Ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy!
Ez nehéz... Nagy tanítóm, Dr. Gregory House szerint mindenki hazudik. Nyilván a feleségem is szokott hazudni, ő is ember. Az viszont biztos, hogy törekszik az őszinteségre, ki merem jelenteni, hogy a nagy büdös városi átlagnál lényegesen kevesebbet hazudik, és gyakran a kisebb füllentések is bűntudatot keltenek benne.

9. Felebarátod házastársát ne kívánd!
Nem akarok ezzel foglalkozni... elég volt a hatodik parancs is...

10. Mások tulajdonát ne kívánd!
Ez a "Ne lopj!" parancsnál több, bár azzal szinkronban van. Ide tartozik az irigység. Ide tartozik a gazdagság utáni esztelen vágy. Ezzel a parancsolattal sincs semmi gondja. Bár...

A szófosók Istene legyen könyörületes hozzám! :D

for 2015.08.16. 23:42:04

" képes lett arra, hogy kollégája ostromának megadja magát."
Dafuk?
ÁÁÁ.

Boogii 2015.11.17. 11:25:16

"Hihetetlen" ez a blog. Megértem hogy a vallásból kiábrándultál, de láttam hogy próbálkoztál a Bhagavad Gítával. Csak emiatt a mű miatt regisztráltam és szólok hozzá. Mivel a jelentése több síkon fut, nem fogod megérteni magyarázat nélkül. Bakos Attila Ég a szívben műve a B.G. hiteles tolmácsolása, illetve nagyon jó előadásokat találsz Bakos Attila név alatt a youtubon. Ő is úgy kezdte mint te belecsömörlött a vallás dogmatikusságába. Szerintem megér egy próbát hogy elolvasod a könyvét vagy meghallgatod egy előadását. Minden kérdésre választ ad. Sok sikert és kitartás mert van Isten csak nagyon nem úgy ahogy a torkunkon le akarják tolni...

Hitetlen · http://hitetlen.blog.hu/ 2015.11.18. 20:40:39

@Boogii: Ezt a nem olyan az isten, mint amit a szervezett vallások állítanak mesét is hallottuk már sokszor. Az ateisták problémája a hit tárgyának ellentmondásosságaival és bizonyítatlanságával van, nem pedig az a bajunk, hogy még nem találtunk egy nekünk tetsző magyarázatot. Nem a kedvenc pizzánkat keressük, hanem azt mondjuk, hogy nem akarunk pizzát enni, mert hizlal.

zriff 2015.11.26. 18:20:42

A bibliai régészetről lesznek cikkek?

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2015.12.24. 19:22:43

Kedves "alkalmatlan", én nem tudom elfogadni, hogy a feleséged nagyon okos. Az okosság egy összetett valami, nem csak képességekről szól (pláne nem arról, hogy kiseggel néhány iskolát), hanem állapotról és eredményekről, következményekről is. Pl. az okosságnak (vagy a butaságnak), mindenkinél van egy, a komplex világnézetére kiható, pontosabban azt alapvetően felépítő hatása. Az intellektuális képesség, és a világnézet helyessége, és igazsága, egymással pozitívan korrelálnak.
Aki a nagy okosságával csak annyira jut, hogy fanatikus módon (vagy bármilyen módon) hisz istenben, az nem hogy nagyon okos, hanem az "okosság" eme (fenti) meghatározása alapján nem is okos. Hanem, eléggé buta.
süti beállítások módosítása