Ateistavilág

Ha a világbéke a cél, az ateizmus lehet a megoldás

2015. február 08. - Ateista, Humanista, Agnosztikus

Írta Adam Lee

A kevéssé látványos igazság az utóbbi idők emberi kegyetlenségét ecsetelő szalagcímek ellenére az, hogy a világ voltaképpen egyre békésebb hely lesz. A háborúk okozta halálozás évek óta csökken, és ha a mostani tendencia folytatódik, a jövőben még ritkábbá lesz.  

Milyen rejtélyes erő veti el a békét az emberek soraiban? Az egyik lehetséges ok, hogy több ateista és hit nélkül élő ember van, mint valaha.

Amerikában, az ország történelme során, a legkevésbé vallásosak azok, akik az ezredforduló körül születettek. Ez a szekularizálódási tendencia Amerikában tükrözi az európai és a fejlett világ többi részében lezajló folyamatokat. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a vallástalanok hajlamosabbak haladóbb gondolkodást vallani, és pacifistábbnak lenni több erőszakot illető kérdésben: kínzás, halálbüntetés, testi fenyítés, katonai kalandorkodás és így tovább.

Egy, a Pew Központ által 2009-ben végzett felmérés szerint, amely a terrorizmussal gyanúsítottak kínzásának elfogadhatóságát vizsgálta, jóval azelőtt, hogy a szenátus kiadta volna a kínzásokról szóló lehangoló jelentését, úgy találta, hogy a vallástalanok ellenzik leginkább a kínzást. Összesen 55%-uk mondta, hogy ritkán, vagy sosem igazolható a kínzás használata. Egy Gallup felmérés azt mutatta ki, hogy a vallási preferencia nélküli emberek kevésbé támogatják a halálbüntetést, mint bármelyik keresztény csoport. A felekezet nélküliek kevésbé gondolják az USA-t jobbnak, mint bármely másik országot, ahogy azt a keresztények teszik. Az ilyen hiper-hazafias hozzáállás nem túl hízelgő az USA-ra nézve, ami a katonai erő használatát illeti.

283162678_3577c6e004_o-620x372.jpeg

A vallás erőszakos hajlamai a hívők életében szintén megjelennek. Christopher Ellison és Darren Sherkat társadalomtudósok úgy találták, hogy a konzervatív protestánsok aránytalanul nagy számban támogatják a testi fenyítést, mint pl. a fenekelést vagy verést, gyerekeknél. A kutatók szerint ez a teológiai alapelvekből ered: a Bibliát szó szerint értelmező keresztények hajlamosak azt hinni, hogy az emberi természet alapvetően gonosz, és hogy a bűn súlyos büntetéssel kell, hogy járjon. Továbbá a Biblia maga (több más véres passzusa mellett) a gyerekek verését kimondottan megparancsolja, mint például a Példabeszédek 13:24-ben (Ezzel szemben a szabadgondolkodók, mint a híres amerikai szónok, Robert Ingersoll, már 1877-ben elismerte a testi fenyítés kegyetlenségét).

Mindaddig, amíg az emberiség a vallásos szövegek rabja, a társadalmunk harcias és kegyetlen lesz. Ahogy az amerikai forradalmár, Thomas Paine mondta: „Egy kegyetlen istenben való hit kegyetlen embereket eredményez”. Csak az utóbbi évtizedekben, amikor elkezdtünk elvetni ezeket a hiedelmeket, akkor kezdtünk tényleges erkölcsi haladást elérni.

A vallástalanok befolyása nemzetközi szinten is nyilvánvaló. A non-profit ’Vision of Humanity’ csoport évente megjelentet egy „globális békeindexet”, amelyben több mutató alapján rangsorolja az országokat, többek közt: erőszakos bűncselekmények, bebörtönzési ráta, fegyverbirtoklás és a katonai kiadások. Phil Zuckerman szociológus a következőképpen foglalja össze ezeket az eredményeket a ’Szekuláris élet’ c. könyvében:

…a legújabb rangsor alapján, a legbékésebb tíz nemzet a legkevésbé istenhívő – tulajdonképpen a tízből nyolc a legkevésbé vallásos nemzet közt van a világon. Ennek a fordítottja is igaz, a legutolsó tíz – a legkevésbé békés nemzetek – a legvallásosabbak.

Természetesen nem minden ateista pacifista is egyben, és nem minden vallásos ember erőszakos. A nyíltan pacifista egyházak, mint a kvékerek vagy az unitárius univerzalisták fontos szerepet játszottak a békemozgalmakban, másrészt sajnálatos módon viszont ismert ateisták, mint Sam Harris és a néhai Christopher Hitchens, túlságosan engedékenyen bántak az imperializmussal és a katonai agresszióval. De általában a tendencia azt mutatja, hogy amint a világ egyre kevésbé lesz vallásos, számíthatunk rá, hogy egyre békésebb is lesz.

 

Forrás: http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jan/06/peace-on-earth-atheism

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ateistavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr527151657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zriff 2015.02.15. 11:17:51

Őrültség az egész. Az ateizmus egy kalap szar. Senkit sem tesz jobbá mert ateista. Most volt hogy egy ateista lelőtt három muszlimot az usában. Az ateisták csak egy rakás utópista arrogáns téveszmés megvezetett birka. Pl. a nagy ateista birkák mint dawkins nem emelnek szót a férfigyűlölő szexista feminizmus ellen.
süti beállítások módosítása