Ateistavilág

Mi az ateizmus?

2015. március 08. - Ateista, Humanista, Agnosztikus

what_is_atheism.jpg

Egy rövid magyarázat. 

Írta Armin Navabi

Leegyszerűsítve, az ateizmus az istenekben való hit hiánya.

Az ateizmust néha hibásan úgy határozzák meg, mint a hitet, miszerint nincs isten. Míg ez a meghatározás pontosan ír le egyes ateistákat, addig nem nevezhető pontos leírásnak minden nem hívőre. Ehelyett az ateizmus egyszerűen az istenekben való hit hiánya anélkül, hogy az Isten nemlétezését állítaná. A különbség ezek közt a fogalmak közt apró, de fontos.

A hit kérdése

Valamiben nem hinni nem azt jelenti, hogy azt hiszed, hogy az hamis. Egyszerűen azt jelenti, hogy nem hiszed, hogy igaz. Például, ha valaki azt állíthatja, hogy a Ford a világ legjobb autógyártója. Te magad hiheted azt, hogy ez nem igaz, de lehet, hogy nincs meggyőző okod arra, hogy azt hidd, hogy ez nem igaz.

Ez lényegében az agnoszticizmus meghatározása. Az agnosztikus ateisták nem hisznek az istenekben, de nem hisznek az istenek hiányában sem. A gnosztikus ateisták viszont állítják, hogy az istenek nem léteznek vagy nem is létezhetnek. Mindkettő az ateizmus elfogadott formája.

Az ateizmus is csak egy vallás?

Az ateizmus nem vallás. Nincsenek ateista szentiratok, nincs ateista pápa, nincsenek ateista rituálék, tanok, hitvallás, szabályzat, autoritás vagy ceremónia. Az ateisták mindenféle származásúak, bőrszínűek és neműek. Sokféle hiedelmeik és meggyőződéseik vannak, és nincs két ateista, akinek teljesen ugyanazok a nézetei, vagy az ideáljai, az istenekben való hit hiányán kívül. Az ateisták sok kérdésben nem értenek egyet.

 

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://ateistavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr207252441

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ateizmus mint tagadásvallás képekben 2017.12.06. 12:47:09

  Isten = gyűjtőfogalom1. emberek által teremtett fő mítoszlények2. egy kényszerképzet                                                          

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.03.10. 18:23:20

Az mire jó, hogy a Wikipédia szócikk első pár bekezdését valaki még egyszer leírja?!

Baracsi Attila 2015.05.04. 18:32:34

Tökéletes leírása az ateizmus lényegélnek.

Kakuk Marci 2019.11.30. 05:03:07

Kérdés...Az ateista mért kerüli a szem kontaktust?
süti beállítások módosítása