Ateistavilág

A világ legnagyobb hazugsága

2015. március 31. - Ateista, Humanista, Agnosztikus

matty-blog.jpg

Engedjék meg, hogy egy darabig egy feltételes helyzetről beszéljek: Isten létezik.

Tekintsük Istent adottnak

Nem számít melyik isten, ezért a vita kedvéért tételezzük fel, hogy Jehováról, Yahweh-ról, vagy a Szent Atyáról – a Biblia és a keresztény hit istenéről van szó. A világon létező több száz vallás közül kiderül, hogy mégiscsak a keresztényeknek van igaza. Isten létezik, és mindentudó és mindenható. Ezért dicsérni és imádni kell őt és imádkozni hozzá, mert ő teremtette a Földet és rajta mindenkit, és a többi. Elvégre a keresztények szerint a világon minden jó istennek tulajdonítható, a rossz pedig az ördögnek. De miért (továbbra is feltételezve, hogy Isten létezik) kellene ezt elhinnünk? Honnan tudjuk, hogy az Isten nem azért találta ki ezt az egészet, mert mondjuk még nem tudja, hogyan kell jól világot teremteni? Lehet, hogy a világunkban jelen levő gonosz dolgok teljes mértékben Isten hibái, csak ő így akar kibújni a fellelőség alól.

Ez egy szarkasztikus viccnek tűnhet, de teljesen komolyan mondom! Milyen jó okunk van Istenben hinni? Például Isten lehet, hogy azért találta ki a mennyországot és a poklot, hogy több követőt szerezzen magának. Lehet, hogy szereti, ha állandóan dicsérik, vagy jogdíjat kap a keresztény rock lemezek kiadásából. A valóságban lehet, hogy nincs menny és pokol, ez csak valami, amit Isten talált ki, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy higgyenek benne. Vegyünk egy másik példát: betegségek. Isten azt mondja, a betegségek azért olyan gyakoriak, mert Ádám és Éva megevett egy almát, amit ő önkényesen érinthetetlennek nevezett ki. Nem lehet, hogy ez csak egy mentség azért, mert egyszerűen nem tudja, hogyan kell a rákot gyógyítani? Arra akarom felhívni a figyelmet, hogy ha Isten valóban létezik, a Biblia lehet a világ legnagyobb hazugsága.

A legjobb pókerarc az, amelyiket nem látod

Annyira keveset tudunk Istenről, mivel annyira messze van a saját viszonyítási pontunktól, hogy lehetetlen kizárnunk egyetlen motivációt is, amije Istennek lehet. Gyakorlatilag végtelen számú oka lehet annak, hogy Isten úgy döntött, hogy saját maga adja ki az önéletrajzát és az, hogy a szeretet üzenetét gyermekei közt terjessze csak egyike a lehetséges okoknak. De hagy ajánljak egy másikat! Lehet, hogy két Isten létezik és volt egy kisebb összetűzésük. Mindkettő mindentudó, de az egyik hatalmasabb, mint a másik… hívjuk őt Keith-nek. Tehát Keith körbejár az univerzumban és bolygókat népesít be új fajokkal, amelyeken kísérletezhet. Egy nap vitába keveredik egy másik Istennel – nevezzük őt Hamish-nak. Keith ideges lesz és dühösen elindul, hogy újabb bolygókat hozzon létre, otthagyva Hamish-t az egyik bolygó mellett, amit épp akkor hozott létre. Nos, hogy borsot törjön Keith orra alá Hamish úgy dönt, hogy mindenféle bajt okoz ezen a bolygón az itt élő élőlényeknek, nagy számban írtja őket és általában véve elég szörnyen viselkedik velük. Ezen kívül úgy dönt, hogy vicces lenne, ha egy olyan könyvet adna nekik, amely szerint őt kellene imádniuk, az általa elkövetett rémségek ellenére. Hamish szereit a fekete humort és ezt tartja az irónia csúcsának.

Ha eddig még nem találtad volna ki, az a bolygó a Föld, és az a forgatókönyv, amit leír csak egyike azoknak, amiket csak úgy kapásból el tudok képzelni. Ismét, akármennyire is derűsnek tűnik ez az egész, az érvem megállja a helyét. Ha imádsz egy istent, kérlek, komolyan gondold ezt végig! Honnan tudod, hogy az istened nem hazudik? A „Mert Isten jó” nem elég, elvégre ki mondta ezt neked, ha nem Isten maga? Az egyetlen bepillantás a birodalmába, amire a piciny emberi agyunk képes az egy könyv, amit Isten maga írt. Szeretném kihangsúlyozni: az egyetlen információnk, ami Istenről van magától Istentől származik. Mivel ez a helyzet, ezért szó szerint nem lehet különbséget tenni vagy tudni azt, hogy amikor Isten azt mondja „szeret” téged akkor tényleg úgy érti, hogy „szeret” vagy „gyűlöl”, de szüksége van rá, hogy azt hidd szeret, annak érdekében, hogy ne tiltakozz, amikor megpróbálja eladni neked az Odin ellen folytatott személyes háborúját, amit a saját szórakoztatására folytat … Olyan, mint a népszerű istenek sakkja. Nincsen egy ok sem, amit egyetlen vallásos személy valaha megadott volna nekem arra vonatkozóan, hogy miért kellene elhinnem, hogy Isten igazat mond. „Mert a Biblia azt írja?” Nem. „Mert nem hazudna?” Semmiképpen.

Istent elképzelni olyan, mint elképzelni egy új színt

Isten rajtunk túl létezik. Egy elvont fogalom. Hogyan tudnál felfogni egy lényt, amely mindig is létezett és mindig is létezni fog? Hogyan képzelsz el egy láthatatlan erőt, amely mindenhol jelen van az univerzumban? Hogyan tudnál megérteni bármit abból, ahogy egy mindenható és mindentudó lény működik és gondolkodik? Az Isten fogalma annyira idegen az agyunknak - ha olyan nonfiguratív fogalmakkal dobálózunk, mint mindenható és mindentudó -, hogy nem tudjuk felfogni, hogyan tudna működni. Ezért ami minket illet ugyanannyi az esélye annak, hogy Isten igazat mond, mint annak, hogy hazudik.

Ezen a ponton pedig visszatérek a valóságba. Nem hiszem, hogy létezik bármilyen Isten. Ami engem illet, szerintem a Biblia a világ legnagyobb hazugsága. A hazugságot viszont nem Isten állítja  – hanem a sivatag-lakó nomádok akik kitalálták ezt a történetet – és ez igaz az összes többi vallásos szövegre is. Ha követed valamelyik modern világvallást, kérlek, vedd fontolóra, amit mondok. Honnan tudhatjuk, hogy Isten igazat mond?

Matty Arnold

 

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://ateistavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr367325004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.03.31. 23:54:14

Zavaros faszság. Egy "egy mindenható és mindentudó lény ", aki "egyszerűen nem tudja, hogyan kell a rákot gyógyítani? "

Hülye-e vagy, mi a fasznak fordítasz le ilyen szemetet?!
süti beállítások módosítása