Ateistavilág

A véráztatta muszlim rituálé keretében százak csapkodják machetékkel a saját fejüket

2015. október 26. - Ateista, Humanista, Agnosztikus

Az egész Közel-Keleten zajló, véráztatta iszlám szertartásról készült émelyítő képek azt mutatják, hogy fiatal férfiak késekkel vagdossák a fejüket és brutális, önkárosító cselekedeteket hajtanak végre.

ashura-614355.jpg

Egy sokkoló kép egy véres férfiról az idei rituálén

Az Ashura fesztivál szent napján muszlim férfiak és fiúk milliói világszerte vesznek részt ezen a drámai ünnepségen. A fesztivált azért tartják, mert Mohamed próféta unokáját gyászolják, aki i.u. 680-ban, a karbalai csatában halt meg. A 10 napos fesztivált mind a szunnita, mind a síita szekták ünneplik, bár néhány síita vezető szerint az önkárosítás taszító és negatív képet fest az iszlámról.

ashura-festival-374013.jpg

Az Ashura rituáléját az egész Közel-Keleten megtartják

Az ez évi rituáléról készült megdöbbentő képek vérrel átitatott iraki utcákat mutatnak és fiatalokat, akik késekkel, lándzsákkal és láncokkal pózolnak. A hívők fehér ruháira vér fröccsen, és sokak fején nyílt sebek láthatók. Azok, akik nem vesznek részt a brutális rituáléban, a mellüket ütik, kántálnak és utcai játékokat játszanak.

ashura-374015.jpg

Síita afgánok láncokkal ostorozzák magukat az Ashura emlékére rendezett gyászfelvonuláson

Az is gyakori, hogy összekötik a rituálékat egy zarándoklattal az iraki Mashhad al-Husyn-hez, amelyről úgy tartják, hogy a próféta unokájának nyughelye. Afganisztán, Irán, Irak, Libanon, Bahrein és Pakisztán munkaszüneti napként jegyzik az Ashura napját, bár ez tilos volt Szaddam Hussein uralma alatt. De az évente megrendezett ünnepséget az iszlám szélsőségesek is gyakran tekintik célpontjuknak, és ez az év sem volt kivétel.

ashura-374016.jpg

Sok hívő fején nyílt sebek láthatóak

Shaka-ban síita muzulmánok robbantás sorozata megölt legalább egy embert és többet megsebesített, amikor ma Bangladesh fővárosában összeállt egy menet, hogy megünnepeljék a szent napot. A rendőrség elkerítette a területet és vizsgálja a robbantást, melyet szerintük rögtönzött robbanószerkezetek okoztak. Még nem tudni, hogy ki felelős a támadásért.

ashura-374020.jpg

Afganisztán, Irán, Irak, Libanon, Bahrein és Pakisztán munkaszüneti napként jegyzik az Ashura napját

 

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://ateistavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr788023662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása