Ateistavilág

Ferenc pápa: Gyermektelenség mellett dönteni önzés

2015. február 13. - Ateista, Humanista, Agnosztikus

44ec8179-2af7-4354-987c-21efae8b3bb8-2060x1236_633_x_380.jpg

Ferenc pápa megdorgálta azokat a párokat, akik úgy határoznak, hogy nem vállalnak gyermeket, "önző" tettnek titulálva a döntésüket. Ez a kijelentés - amelyet a Szent Péter téren tett szokásos közönsége előtt -, különösen megosztónak számít Olaszországban, ahol évtizedek óta folyamatosan zuhan a születések száma.

„Egy olyan társadalom, amelynek önző generációja nem akarja gyermekekkel körülvenni magát, amely nyűgnek, tehernek, kockázatnak tartja a gyermekeket, az egy depressziós társadalom” - mondta a pápa. "Az a döntés, hogy nem vállalnak gyermeket, önző. Az élet megújul, és energiára van szüksége a sokasodáshoz: gazdagodik, nem pedig szegényedik."

A beszéd első sorban a gyermekek okozta örömre és a társadalomban betöltött szerepükre koncentrált. A pápa felidézte egy gyermekkori emlékét, amikor édesanyját megkérdezték, hogy öt gyermeke közül melyik a kedvence. "Ő azt válaszolta: ’Öt gyermekem van, ahogyan öt ujjam. Ha egyiket megharapják, mind az öt fáj. Mindegyik gyermekem az enyém, de mindannyian különbözőek.’"

"Azért szereted a gyermekedet, mert gyermek, nem pedig azért, mert gyönyörű, egészséges vagy jó; nem azért, mert ugyanúgy gondolkodik, ahogyan te, vagy a saját vágyaidat testesíti meg. Egy gyermek az gyermek: egy élet, amelyet mi teremtettünk, de amely hozzá tartozik."

Azt mondta, hogy szoros összefüggés van egy társadalom optimizmusa és a generációk közti harmónia között.

Megjegyzései visszaidézték korábbi nyilatkozatait a gyermektelenségről. Tavaly "a jólét kultúrájának" csábításától óvott, amely akkor jöhet el, mikor egy pár nem vállal gyermeket, és megvan a pénzük és a szabadságuk ahhoz, hogy kellemes üdülésekre menjenek, és vidéki nyaralójuk legyen.

"Talán jobb és kényelmesebb egy kutyát és két macskát tartani, a szeretet pedig így a kutya és a macskák felé irányul" - mondta a pápa. "Valódi ez vagy nem? Láttál már ilyet? Majd végül egy ilyen házasságot magányosan ér el az öregkor, és az egyedüllét keserűségéhez vezet."

"A gyermekek okozta öröm megdobogtatja a szülők szívét, és megnyitja a jövőt. A gyermek nem a reprodukciós biológia által okozott probléma, és nem is az önmegvalósítás egyik módja. És főleg nem a szülő tulajdona. A gyermek ajándék. Érted? A gyermek ajándék."

A pápa múlt héten azt mondta, hogy a gyermek megütése elfogadható módja a fegyelmezésnek, habár fontos, hogy a "méltósága" ne sérüljön közben.

A Vatikán később pontosította a megjegyzést, mondván, hogy a pápa nem helyesli a gyermekekkel szembeni erőszakot vagy kegyetlenkedést.

 

Az eredeti cikk itt olvasható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ateistavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr417172829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranea 2015.02.14. 08:49:29

ha megdobnak kővel, az is egy ajándék...

attila740710 2015.02.14. 13:49:49

És neked hány gyereked van Feri?
süti beállítások módosítása