Ateistavilág

Törökország letiltatta első ateista egyesületének weboldalát

2015. március 05. - Ateista, Humanista, Agnosztikus

n_79163_1.jpg

Kevesebb, mint egy évig tartott elérnie a török bíróságnak, hogy letiltsák az ország első ateista egyesületének weboldalát.

Az Ateizmus Egyesületet, amely az első hasonló jellegű szervezet egy muszlim-többségű országban hivatalosan az Isztambul ázsiai oldalán levő Kadıköy negyedben alapították 2014 áprilisában. Azonban az Egyesület 2015. március 3-i nyilatkozata szerint a Gölbaşı ankarai második polgári békebíróság végül letiltatta a szervezet weboldalát.

Március 4-e után a török internetfelhasználók nem tudták elérni a www.ateizmdernegi.org weboldalt olyan blokkolást kikerülő szoftverek nélkül, mint a VPN.

A bíróság határozata a török büntetőtörvénykönyv 216. cikkelyét idézi, amely megtiltja „az emberek gyűlöletre vagy ellenségeskedésre való provokációját, illetve megalázását”.

Az egyesület kiadott egy nyilatkozatot a döntést kritizálva: „Három hónapja, az Európai Űrügynökségnek sikerült a Philae szondát egy 1 kilométer széles 67P nevű üstökösre leszállítani, ami 3.6 km/sec-os sebességgel, 3907 napot utazott az 500 millió km-re levő találkozóhelyre. Eközben a török bíróság még mindig azzal van elfoglalva, hogy weboldalakat tiltasson le olyan homályosan megfogalmazott törvényekre hivatkozva, amelyek arra szolgálnak, hogy bizonyos hitet rákényszerítsenek másokra” - áll a nyilatkozatban.

Az Ateizmus Egyesület ezen kívül a bíróság döntését úgy jellemezte, mint „egy történelmi példa arra, hogy a törvényhozó, végrehajtó és bírói hatalom egy kézben összpontosul”, azt állítva, hogy Törökország „olyan sebességgel távolodik el a modern civilizációtól, amilyen sebességgel a jogi rendszere az értelemtől”.

Az Egyesület nemrég egy nyilatkozatot adott ki, melyet az Európai Unió hivatalosan is elismert, és amely miatt az Egyesületet egyetemekre és agytrösztök rendezvényeire hívták meg előadni. Az Egyesület alelnöke, Morgan Elizabeth Romano kihangsúlyozta egy nemrég elhangzott beszédében, hogy a 216. cikkely súlyosan károsítja a szólásszabadságot Törökországban.

Tavaly egy az Agos-szal készült interjúban az Egyesület alapítói, Tolga İnci és Ahmet Balyemez úgy nyilatkoztak, hogy szerintük szükség van egy helyre, ahol jogi segítséget kaphatnak azok az emberek, akik ateistaként szembesülnek nehézségekkel.

Mindössze három héttel a megalapítása után a halálos fenyegetések miatt az Egyesületnek egy pánikgombot kellett beszereltetnie isztambuli székházába, amely közvetlenül kapcsolódott a közeli rendőrségi központhoz.

A török kormány vagy bíróság már korábban is elérhetetlenné tett népszerű weboldalakat, többek közt a YouTube-ot és a Twittert is. Törökországban több, mint 66.000 weboldalt tiltottak le.

Forrás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ateistavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr687242045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.03.05. 21:32:07

"3.6 km/h-s" soha a büdös életbe nem ért volna oda, én gyorsabban megyek gyalog.:)
süti beállítások módosítása