Ateistavilág

Szekuláris tízparancsolatot választottak ki a „Gondold újra!” (Rethink) verseny több ezer pályázata közül

2015. január 22. - Ateista, Humanista, Agnosztikus

A 10.000 dolláros díjat a zsűri döntése alapján tíz versenyző közt osztották szét.

NEW YORK, (2014. december 19.) Ma jelentették be „A tízparancsolat szekuláris alternatívája” verseny nyerteseit az www.atheistmindhumanistheart.com/winners oldalon. A verseny egész novemberben zajlott, a díj célja pedig az volt, hogy vitát nyisson arról, mi az élet értelme, ahogy a szekularizmus egyre inkább terjed.

Több, mint 2800 pályázatot adtak be, 18 különböző országból, többek közt az Amerikai Egyesült Államokból, és több, mint 6000 szavazatot adott le a közönség a kedvenceire. - mondta a díj két alapítója, Lex Bayer és John Figdor. Könyvük, az „Ateista elme, humanista szív” (Atheist Mind, Humanist Heart, kiadja a Rowman & Littlefield) útmutatást ad az olvasóknak, hogyan hozzák létre és hogyan teszteljék az ésszerű, etikus és boldog élet alapelveit, Isten nélkül.

“Gyakori tévhit, hogy a hitetleneknek nincsenek erős etikai értékeik. A több ezer pályázatot olvasva nyilvánvaló, hogy ez nem így van.” - mondta Figdor, a Harvard egyetem humanista káplánja. “Az elsöprő pozitivizmus és a hagyományos értékekkel való átfedés megmutatja, hogy függetlenül attól, honnan származol, vagy milyen vallási hagyományokkal rendelkezel  - vagy nem rendelkezel -, van néhány dolog, amiben mindannyian egyetértünk, ami fontos és létfontosságú egy gazdag és teljes élethez”.

A pályázatokat egy tizenhárom tagú zsűri fogadta. A zsűri tagjai közt több ismert személy is részt vett, mint például a Discovery csatorna “Állítólag” c. sorozatának műsorvezetője Adam Savage; a ’Nemzeti Tudományos Érem’ díjas Gordon Bower; a Harvard egyetem humanista káplánja, Greg Epstein; a Richard Dawkins Alapítvány ügyvezető igazgatója Robyn Blumner és a Brit Humanista Egyesület ügyvezetője, Andrew Copson.

“A pályázatok tele voltak együttérzéssel, empátiával és az emberiségért érzett felelősséggel, miközben kiálltak a tudomány, az értelem és a kritikus gondolkodás mellett.” - mondta Blumner. “Ez azt mutatja, mennyire közel állnak ezek a dolgok egymáshoz”. Adam Savage hozzátette: “Ezek nem életszabályok. Ezek javaslatok, hogy éljünk jól és méltányosan egymással. A tetteink az egyetlen igazi tulajdonunk”.

 rewrite-the-ten-commandments-for-mythbuster-adam-savage-665x385.jpg

 

Hogy jobban megértsük, milyen meggyőződéseket fejeztek ki a pályázók, Giorgio Caviglia a Stanford egyetem ’Térbeli és Szövegbeli Elemzés’ (CESTA) központ adatmegjelenítés szakértője vizsgálta meg az adatokat, különféle szövegbányászati technikákat használva. Az eredmények a leggyakoribb fogalmakat és kulcsszavakat mutatják, amiket a pályázók említettek. A legnépszerűbb érzések közt találjuk a szeretetet, tiszteletet, igazságot és az emberséget. Caviglia képi megjelenítései, valamint a hiedelmek interaktív feltárása megtalálható a www.atheistmindhumanistheart.com/mappingbelief címen.

 

A „Gondold újra!” díj tíz nyertes hitelve a következő:

 

I. Legyen nyitott az elméd, és légy hajlandó megváltoztatni az elképzeléseidet új bizonyíték alapján!

II. Törekedj arra, hogy megértsd azt, ami valószínűleg igaz, ne azt hidd, amit szeretnél, hogy igaz legyen!

III. A tudományos módszer a legmegbízhatóbb eszköze annak, hogy megismerjük a természeti világot!

IV. Minden embernek joga van, hogy rendelkezzen a saját teste felett!

V. Isten nem szükséges ahhoz, hogy jó ember légy, vagy hogy teljes és értelmes életet élj!

VI. Légy tudatában minden cselekedeted következményeinek, és ismerd el a felelősséget értük!

VII. Bánj úgy másokkal, ahogy te szeretnéd, hogy bánjanak veled és ahogy ésszerűen elvárható, hogy mások szeretnék, hogy bánj velük! Gondolkodj az ő szemszögükből!

VIII. Felelősségünk másokra gondolni, beleértve a következő nemzedékeket is!

IX. Nincs egyetlen helyes módja annak, hogyan élj!

X. Hagyd itt a világot jobb helyként, mint ahogy találtad!

 

A fenti hitelvek mindegyikét egy magyarázat kíséri, az által, aki leadta a pályázatot. Ezek megtalálhatóak a verseny honlapján.

A versenyt többek közt a Richard Dawkins Alapítvány, az Amerikai Humanisták Egyesülete, a Szekuláris Diákok Szövetsége, és a Nemzetközi Szekuláris Humanista Mozgalom szervezte.

A nyertesek hivatalos listája: Jamie Andrews (Stafford, Egyesült Királyság), Eli Chisholm (West Des Moines, IA), Carol Fly (Austin, Texas), Isaiah Jackson (Raleigh, NC), Jeremy Jimenez (San Francisco, CA), Christopher Lager (Fayetteville, AZ), Matthew Main (Brooklyn, NY), Carl Michael Marr (Washougal, WA), Maury McCoy (Austin, Texas), and John Roso (Nashville, TN).

 

Forrás:

http://www.marketwired.com/press-release/secular-ten-commandments-chosen-from-thousands-submitted-crowdsourced-rethink-prize-1978605.htm

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ateistavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr767099245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zriff 2015.02.17. 18:31:05

A humanista káplán, meg ateista tízparancsolat értelmetlenek.
süti beállítások módosítása