Ateistavilág

Miért nem vitatkozom kreacionistákkal?

2015. március 15. - Ateista, Humanista, Agnosztikus

jesus-dino_0.jpg

Divatjamúltan későn

Rengeteg oka van, hogy egyszerűen nem állok le többé vitázni kreacionistákkal. Az első ezek között az idő. Volt idő, amikor az evolúció nem volt bizonyított. Volt idő, amikor nem rendelkeztünk fosszíliák ezreivel. Volt idő, amikor semmilyen genetikai bizonyítékunk nem volt az evolúcióra. Volt idő, amikor az evolúcióra vonatkozó bizonyítékok nem voltak széleskörűen elérhetőek a nagyközönség számára. Ez az idő rég elmúlt.

unreal-world_0.jpg

Manapság az evolúcióról vitatkozni kb. annyira értelmes, mint a lapos Földről. A bizonyítékok elsöprőek és döntőek. Egyszerűen nincs többé miről vitatkozni. A vitát folytatni, miután az ezt megerősítő bizonyítékok garmadája összegyűlt csak rossz benyomást kelt, éspedig azt, hogy van miről vitatkozni.

Vaskos szalmabáb

Egy másik ok, amiért nem vitatkozom az evolúcióról az, hogy a kreacionisták ritkán mutatják jelét annak, hogy az evolúcióval kapcsolatban akár még az alapvető fogalmakat is elsajátították volna, és nyíltan megmutatják, hogy ezt a tudatlanságot szeretnék megtartani. Már nem is számolom hányszor hallottam a „Nem majomból fejlődtem ki… Nem kövekből fejlődtünk ki… Nem baktériumokból fejlődtünk ki” jellegű érveket.

straw-man-steel_1.jpg

A legtöbb esetben a kijavítás fel sem tűnik a kreacionistáknak. Az evolúció nem arról szól, hogy kövekből, baktériumokból vagy majmokból fejlődtünk volna ki. De az, hogy ezt elmondod a kreacionistáknak, nem fogja megakadályozni őket abban, hogy tíz perccel később ugyanolyan marhaságokat mondjanak.

Nem vagyok biológus

A kreacionistáknak szinte soha nincs meg a megfelelő képesítése, hogy az evolúcióról beszéljenek. A legtöbb kreacionistát nem érdekli a tudásuk hiánya. Engem érdekel. Tanultam biológiát és genetikát a főiskolán, de nem vagyok biológus vagy genetikus. Mivel nem tanultam róla és nincs tapasztalatom a mezőgazdaságban, ezért nem feltételezem, hogy tudnám melyek a kukoricatermesztés legjobb módszerei. Ugyanez érvényes az összes többi szakterületre is.

Kit érdekel?

A legjobb ok, amiért nem érdemes vitatkozni az evolúcióról az, hogy ez a vita teljességében lényegtelen az istenek létezését illetően. Ez annyit tesz, hogy az evolúció teljes mértékben hibás is lehet, ez mégsem jelenti azt, hogy létezik Isten vagy istenek. Valamint fordítva. Lehet, hogy létezik Isten vagy istenek és az evolúció is igaz.

who-cares2.jpg

Ezért egyezséget kötök a kreacionistákkal. Teljes mértékben feladom az evolúciót. Tudatom velük, hogy kidobhatjuk az evolúciót az ablakon, utána lehetőséget adok nekik, hogy mutassák be az istenük létezésére vonatkozó bizonyítékokat. Kb. 10%-uk próbál meg továbbra is az evolúcióról vitatkozni. További 10% küszködni kezd, hogy találjon valamilyen nem létező érvet a hitük alátámasztására. De a túlnyomó többségük nem reagál semmit. Mihelyt észreveszik, hogy nem tudnak olyan vitát folytatni, amilyet szeretnének, és nem készültek fel arra, hogy teológiai vitát folytassanak, egyszerűen elhallgatnak. Ez egy csodálatos tapasztalat és mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki.

Lee Myers

Forrás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ateistavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr97270557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.03.16. 17:52:08

Elég igénytelen cikk.

1) Who the fuck is Lee Myers?
2) Who the fuck cares, hogy vitatkozik-e a kreacionistákkal?
3) Ha leírja, hogy azért nem, mert nem biológus, és azért nem vitázik, mert nem igazán ért hozzá, akkor az a sommás vélemény, hogy ellenben elsöprőnek tartja az evolúció igazolásait, jelentőségét veszti. Maga ássa alá az egész írásának a jelentőségét.

4)Ahogy elnézem, Lee Myers sem az az ember, aki mély teológiai vitát tudna folytatni.
süti beállítások módosítása